Onko sinulla tavoite, joka tuntuu mahdottomalta saavuttaa? Ei hätää. Käännä katseesi vaihteeksi siihen mikä mättää. Tällä kertaa ei siis positiivisia mielikuvia, eikä vahvuuksien vahvistamista, vaan oikeasti – mitkä asiat estävät tavoitteesi toteutumisen? Sillä mieti – jos noita esteitä ei olisi, olisit jo siellä missä haluaisit olla! Aloitetaan.

Pääsin puunraivaushommiin omalle takapihalle. Pidän ulkona puuhailusta. Pihalla olo jotenkin tekee hyvälle tuulelle, mutta ei mennä siihen nyt syvemmälle. 🙂

Sekoitin 2-tahtibensan valmiiksi, säädin moottorisahan tyhjäkäynnin kohdilleen, painoin punaiset kuulosuojaimet korville ja präm präm!

Puut kaatuivat vauhdilla. Enimmäkseen pihlajia, joukossa jokunen laiha kuusi. Kaikki noin ranteen paksuisia. Muutamaan paksumpaan tein kaatosuuntaan päin pienen loven ja sitten taakse varsinaisen viillon.

Korkeisiin koivuihin en halunnut koskea. Ensinnäkin, ne ovat komean näköisiä ja toisin kuin pusikkomaiset pihlajat, eivät varjosta tulevaa marjapensaiden paikkaa.

Ja sitten painava syy: en uskalla kaataa niitä itse. Vaikka kuinka laittaisin tukivaijeria ja liinaa ja kiilaa oikeaan paikkaan, pelkään että talon katto painuisi ruttuun tai puuvajasta tulisi veenmuotoinen tilataideteos. Kun koivujen aika joskus tulee, kutsun apuun naapurin Reijon. Hän tekee metsähommia lähes työkseen usean vuosikymmenen kokemuksella.

Kun puut olivat nurin, oli aika kuningasfiilis, mutta sitten alkoi potuttaa. Koko alue täynnä riukua ja oksaa ja havua, jotka kaikki pitäisi siivota pois ennen marjapensaiden istuttamista. Aivan älytön homma.

Mutta – maltoin mieleni ja aloin pätkiä runkoja pienemmiksi – yksi kerrallaan. Sahasin oksat pois – yksi kerrallaan. Heitin polttopuiksi pilkottavat omaan pinoon – yksi kerrallaan. Ja poltettavat oksat ja havut omiin kasoihin – yksi kerrallaan. Ja… takapihasta tuli siisti.

Meillä kaikilla on unelmia ja tavoitteita: ”Jes – olisi mahtavaa, jos saisin X, olisi siistiä, jos olisin Y.” Mielemme toimii kuitenkin usein niin, että välittömästi unelman keksittyään se etsii kaikki mahdolliset ja mahdottomat esteet tavoitteen eteen. Lopputuloksena ahdistava rytökasa, jonka taakse unelma katoaa näkyvistä.

Mutta kun katsot estekasaa tarkemmin, huomaat että se koostuukin yksittäisistä asioista. Jotka voit hoitaa pois tieltäsi tavalla tai toisella – yksi kerrallaan.

Tässä hyvä harjoitus, jonka avulla raivaat esteet unelmasi tieltä:

  1. Mitä haluat? Piirrä paperille missä olet nyt ja mihin haluat päästä.
  2. Mitkä asiat estävät sinua? Kirjoita Nyt-hetken ja Tavoite-hetken väliin kaikki ne asiat, jotka estävät unelmaasi pääsyn.
  3. Tutustu jokaiseen esteeseen. Käy esteet läpi yksi kerrallaan. Merkkaa rastilla ne, jotka voit itse poistaa tieltä – yksi kerrallaan. Ympyröi ne esteet, joihin tarvitset apua.
  4. Tee suunnitelma. Järjestä asiat numerojärjestykseen – siihen järjestykseen, jossa alat hoitaa esteitä pois tieltäsi yksi kerrallaan.
  5. Action. Ala hommiin!

Muista – kannattaa aloittaa pienistä ja helpoista rungoista ensin. Pääset niiden avulla hyvään vauhtiin. Ja heti kun edessä on niin jykevä tukki, että välittömästi alkaa pelottaa ja ahdistaa, pyydä apuun tuon asian taitaja.

Kaikkea ei tarvitse yrittää hoitaa yksin. Me olemme täällä toisiamme varten. Hyviä raivaushommia 🙂

T: Marko

Marko Ikonen auttaa yrittäjiä, johtajia, asiantuntijoita ja osaajia erottumaan markkinassa ja kasvattamaan myyntiään. Hän on myynyt ja markkinoinut menestyksekkäästi erilaisia tuotteita ja palveluita yli 20 vuoden aikana ja johtanut erilaisia myynti-, markkinointi- ja tuotteistustiimejä. Ikonen sparraa päivittäin ammattilaisia tuomaan tekemisensä esille tavalla, joka auttaa loppuasiakkaita eteenpäin ja samalla vahvistaa ammattilaisten auktoriteettiasemaa.